Aarschot, 24/11/2022 - Gebouwen energetisch renoveren is dringender dan ooit. In Europa moeten tientallen miljoenen gebouwen gerenoveerd worden in het kader van de transitiekost naar energieneutraliteit. De energiecrisis van 2022 heeft die noodzaak alleen maar dwingender gemaakt. De sleutel ligt bij een nieuwe, baanbrekende en innovatieve manier van renoveren.
43 miljoen woningen lekken energie
In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht die voor overheden een enorme kost met zich meebrengt. Maar ook ongeziene opportuniteiten voorwie het potentieel van off-site bouwen wil benutten.
Want de enige manier om tegen 2050 die enorme klus te klaren, is woningen diepgaand en structureel te renoveren door - naast zonnepanelen en warmtepomp-oplossingen - een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd. Recordtempo mag letterlijk genomen worden: één dag per huis.
Welkom thuis - in een oogwenk vernieuwd huis
BuildUp is gespecialiseerd in gedigitaliseerd offsite bouwen en begon in 2018 als een staalframebouwbedrijf onder de naam beSteel. Staalframes zijn het fundament, maar BuildUp gaat verder. Voor nieuwbouw en renovatie worden bouwelementen (wanden vloeren en daken) als componenten geassembleerd in de fabriek.
In 24 uur worden die over een bestaand gebouw geschoven. Een baanbrekende plug & play-methode op basis van biobased en circulaire materialen. Met een minimale impact opbewoners, want die blijven gewoon thuis tijdens de werken. Tegelijk is er ook minder afvalstroom (nog een kostenpost) en een zero foutenmarge dankzij het digitale ontwerp.
Levenskwaliteit voor de bewoners, nieuwe impuls voor de wijk
Het terugverdieneffect start vanaf dag één. Er is de drastische reductie van de energiefactuur voor verhuurder en bewoner. Maar ook woonplezier en levenskwaliteit winnen bij dit procédé. De BuildUp productkwaliteit is absoluut en gegarandeerd tot aan de kwaliteitsvolle afwerking.
Daardoor ziet een gerenoveerde wijk er plots even aantrekkelijk en trendy uit als een nieuwbouwwijk. En dat biedt uiteraard heel wat maatschappelijk meerwaarde voor bewoners, wijk en gemeente of stad.
Wattrelos: uniek pilootproject wordt de norm
Te mooi om waar te zijn? Althans niet in Wattrelos bij Rijsel (F) waar in het kader van een uniek Europees pilootproject rond energetische renovatie 160 sociale woningen energieneutraal zijn gemaakt.
De woningen uit 1960 vormden voor de Franse sociale huisvestingsmaatschappij én voor de bewoners een probleem. In 10 maanden tijd werden 160 woningen met energielabel F omgevormd naar energieneutrale woningen. Winst voor alle betrokken partijen én voor de planeet.
Rond het digitale model van de wijk tekende BuildUp nieuwe gevels en daken die geproduceerd werden in Aarschot en vervolgens in snel tempo geplaatst werden in Wattrelos. Het resultaat staat er te glimmen, kant en klaar.
Europa is fan van BuildUp
Het project Wattrelos heeft het momentum méér dan mee. De urgentie is dan ook groot. Het project werd uitgevoerd volgens het Energiesprong concept, een Europese organisatie gesteund door de Europese commissie die energetisch renoveren van (sociale) woningen op grote schaal mogelijk wil maken. Energiesprong ontstond in Nederland en heeft als doel om zoveel mogelijk huizen energieneutraal te renoveren.
Onafhankelijke marktontwikkelingsteams van Energiesprong ondersteunen pioniers in verschillende landen om de markt te stimuleren en hen te ondersteunen bij het creëren en uitvoeren van deze energieneutrale retrofit projecten. Die werden al geïmplementeerd in het VK, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en de US, maar nog altijd niet in België. Toch is de diepe energetische renovatie die Energiesprong en BuildUp voorstaan een uniek wapen tegen de energiearmoede die ons allemaal bedreigt.
Wat is offsite energetische renovatie?
Energetische renovatie betekent: radicaal energieneutraal ( = een gebouw of woning die zelf de energie opwekt die nodig is voor het gebouw).
Gebouw verbruikt niet meer energie dan het produceert.
Vertrekpunt: digitale scan en opmeting van bestaand gebouw.
Complete gevels en daken worden offsite (in een werkplaats) gemonteerd. Inclusief isolatie, ramen en deuren.
Wanden & daken bestaan uit lagen gecertificeerde betonvrije materialen.
Worden als een (isolatie)schil over het bestaande gebouw geplaatst.
- Bijkomende plaatsing van energie-efficiënte oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen etc.
Volledige constructie is circulair en maximaal biobased
Sébastien Delpont, Directeur Energiesprong Frankrijk:
“21 miljoen sociale woningen in België, Nederland, Frankrijk, UK en Duitsland moeten tegen 2050 een energetische renovatie ondergaan. Door het gebruik van oplossingen zoals de offsite geproduceerde duurzame wanden en daken die BuildUp produceert kunnen grote projecten snel uitgevoerd worden. De enige manier om tegen 2050 de klus te klaren en tegemoet te komen aan de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie rond energieneutraliteit.”
Hélène de Troostembergh, CEO BuildUp:
“43 miljoen woningen moeten energetisch gerenoveerd worden om de Europese klimaatdoelstelling tegen 2050 te halen, is er maar één oplossing: diepgaande energetische renovatie, aan een tempo van zo’n 6000 per dag. Al die woningen op een traditionele manier renoveren is bijgevolg onmogelijk. Het moet offsite gebeuren, want de renovatiesnelheid verhogen én tegelijk veel ingrijpender renoveren zijn de enige sleutel tot succes en de enige echte structurele oplossing voor energiearmoede(*) op de lange termijn.”
Al het beeldmateriaal is hier beschikbaar.
Video van de werf bekijk je hier en van het resultaat hier.
Over BuildUp
BuildUp is een Belgische KMO uit Aarschot, gegroeid uit het in 2018 opgerichte beSteel en marktleider in staalframebouw in de Benelux. Daarnaast zet het bedrijf ook in op offsite construction, zowel voor nieuwbouw als energetische renovatie. Dankzij deze techniek, waarin BuildUp Europese pionier is op grote schaal, kunnen gebouwen in slechte staat aan sneltempo gerenoveerd en energieneutraal gemaakt worden. BuildUp voert volledige projecten uit: van berekening, ontwerp en engineering tot productie. En dat allemaal geautomatiseerd en gedigitaliseerd volgens de strengste regelgeving. Hélène de Troostembergh leidt als CEO een team van een 60-tal medewerkers.
BuildUp bestaat uit 3 afdelingen:
BESTEEL - Focus op lichte staalframebouw
RETROFIT - Focus op energetische renovaties van woningen, (publieke) gebouwen, oude scholen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen etc.
TOTALFIT - Focus op nieuwe projecten, op maat gebouwd.
Representive projects
Huisvestingproject Roubaix
(Roubaix, Frankrijk)
Na de oplevering van Wattrelos begon BuildUp dit jaar meteen aan het volgende project in
Roubaix. Hierbij stak BuildUp 32 huisvesting-units in een energiezuinige klimaatjas met
offsite geproduceerde gevels. De appartementen zijn nu volledig energieneutraal, wat
betekent dat ze de komende 25 jaar evenveel energie kunnen opwekken als ze verbruiken.
Voor de huurders zijn de voordelen enorm:
Hoger thermisch en akoestisch comfort
Een lagere energierekening
Vertrekpunt: digitale scan en opmeting van bestaand gebouw.
Netjes opgeknapte gemeenschappelijke ruimtes
Het project valt onder de Energiesprong renovatie-aanpak en werd gedeeltelijk gefinancierd
door het Interreg North West Europe (NWE) fonds.
Scholengroep Rijsel
(Lille, Frankrijk)
In Lille staat het volgende Energiesprong-project voor BuildUp op de planning: energetische retrofitting van 2 scholengroepen. In totaal woorden 6 schoolgebouwen naar een ene gieconsumptieniveau van E = 0 gebracht, volgens de regelgeving van Energiesprong. Daarvoor zal BuildUp maar liefst 3800 m2 dak en 5000 m2 muren bekleden met energiezuinige roofing en gevelpanelen. Bovendien zijn de gebruikte materialen circulair en van biologische oorsprong, om zo ook de energetische kost van de productie laag te houden.
Omdat de gebouwen in gebruik zijn, is offsite construction de ideale bouwtechniek voor dit project. Dankzij de snelle installatie kunnen de geïsoleerde dak- en gevelpanelen geplaatst worden in juli en augustus 2023. Zo worden de studenten niet gestoord door het bouwproces.
Biografie Hélène de Troostembergh
Founder & CEO van BuildUp
Waar het begon
Zeggen dat Hélène altijd al een neus voor business had, is een understatement. Haar toewijding aan de kunst van het ondernemen begon al tijdens haar studies. Om te beginnen met een Master in Management Sciences & Entrepreneurship (CPME) aan de Louvain School of Management. En daarna een Executive Master in Marketing & Advertising aan de Solvay Business School of Economics and Management.
Met haar diploma’s in de aanslag, ging ze in 2011 aan de slag bij Danone als Business Manager. Ze ontwikkelde er customer businessplannen en strategieën en zorgde voor het proactief aligneren van de strategie en de actieplannen met de betrokken stakeholders.
Na twee jaar kwam het familiebedrijf aankloppen en haalde haar van Brussel naar Aarschot om een nieuw bedrijf uit de grond te stampen.
Hoe loopt het nu?
Het startschot van Hélènes tomeloze nieuwsgierigheid voor de bouwsector was gegeven. Samen met een hecht team verdiepte ze zich in het vakgebied van de staalframebouw. Ze stelden een businessplan op, schetsten de financiële noden en definieerden een langetermijnstrategie met jaarlijkse actieplannen.
Als CEO vond Hélène haar sterkte in het opbouwen van een marktpositie en tegelijkertijd het leiden van de dagelijkse activiteiten van de groeiende onderneming. En om er zeker van zijn dat ze een goede kijk had op elk aspect van de onderneming, haalde ze ook een Executive Master in Corporate Finance aan de Vlerick Business School.
Al dat harde werk levert op. De start-up die begon als beSteel groeide uit tot een geweldig avontuur op zoek naar het glorieuze potentieel van offsite construction. De nieuwe naam: BuildUp. Het vak: bouwontwikkeling via offsite construction. De missie: reconstructing construction for good.
En wat brengt de toekomst?
Met haar passie voor duurzame ontwikkeling is Hélène ervan overtuigd dat de transformatie
van het traditionele bouwproces noodzakelijk is voor een haalbare energietransitie en
economisch herstel. De wereldwijde uitdagingen voor de bouwsector lijken onoverkomelijk:
Ten eerste moeten onze steden tegen 2050 koolstofneutraal zijn om de doelstellingen vande Europese Unie te halen.
Ten tweede moeten ze de bevolkingsgroei, als gevolg van migratie en natuurrampen, ondersteunen met voldoende en betaalbare woningen, terwijl de levenskost stijgt.
Tot slot is de transitie naar hernieuwbare energie essentieel als we de klimaatverandering willen bestrijden.
Hélènes visie voor BuildUp pakt het allemaal aan. Die visie? In één dag, met één klik een huis bouwen via offsite construction. Volledig digitaal en circulair. Om zo iedereen voorzien van de meest comfortabele huizen, en tegelijk een antwoord te vormen op de klimaat- en humanitaire uitdagingen die voor ons liggen.